מה הקשר בין אקלים לקריסת תרבויות? | האוניברסיטה העברית בירושלים | The Hebrew University of Jerusalem
דלג לאתר בעברית
דלג לאתר באנגלית
דלג לאתר בערבית
דלג למפת אתר

מה הקשר בין אקלים לקריסת תרבויות?

כנס ראשון מסוגו במכון ללימודים מתקדמים יבחן את הקשר בין שינויי אקלים להתמוטטות של תרבויות
10/01/2013

אקדמיית החורף הראשונה במדעי הרוח של המכון ללימודים מתקדמים וסכוליון תיפתח ב-9 בדצמבר תחת הכותרת "Analizing Collapse". מדובר בכנס ראשון מסוגו שיאפשר חשיבה רב-תחומית על הנושא של קריסת תרבויות ויבחן את תפקידו של האקלים בעלייתן ונפילתן של תרבויות לאורך ההיסטוריה.

לדברי פרופ' רוני אלנבלום מהמחלקה לגאוגרפיה באוניברסיטה העברית וממארגני הכנס, "ננסה לבדוק את הסיבות שהובילו לקריסה פתאומית של תרבויות. חלק מהמשתתפים טוענים שלשינויי אקלים יש השפעה מכרעת בנושא, אחרים טוענים שהאקלים הוא רק גורם אחד בתוך דינמיקה כלל-עולמית של שינוי. שינויי אקלים משפיעים על תפוקת המזון ומחיריו. כשמחירי המזון עולים נוצרת תסיסה בקרב האזרחים שיוצאים נגד השלטון שאמור לתת להם מזון, ואם השלטון לא מצליח במשימתו הוא מופל. יש אנשים שחושבים שהתהליכים הללו קורים גם היום".

פרופ' גדעון שלח מהחוג ללימודי אסיה באוניברסיטה העברית, גם הוא ממארגני הכנס, ידבר על שני אירועים שפקדו לפני כ-4,000 שנים את אזור סין. "בכוונתי לבחון אם שינויי אקלים הם שהביאו להתמוטטותן של מספר חברות מאוד מפותחות בשני מוקדי זמן. באזורים שקרובים לחוף כנראה באמת הייתה קטסטרופה אקלימית, אולם באותה תקופה היו אזורים אחרים בסין שדווקא פרחו. כלומר צריך להסתכל על כל אזור באופן ממוקד, אי אפשר להתייחס לסין, או לכל מדינה גדולה אחרת, כמקשה אחת."

חוקרים נוספים שירצו באקדמיה: פרופ' מיכל בירן מהחוג ללימודי האסלאם והמזרח התיכון באוניברסיטה העברית תדבר על עלייתה ונפילתה של בגדד תחת השלטון המונגולי, פרופ' מייקל מק'קורמיק מהמחלקה להיסטוריה באוניברסיטת הארוורד ישאל מה באמת קרה לאימפריה הרומית ופרופ' שרה מוריס מהמחלקה ללימודים קלאסיים באונ' קליפורניה בלוס אנג'לס תבחן את הזיכרון התרבותי שמתבטא באנדרטאות והנרטיבים של עידן הברונזה באזור הים האגאי.

הכנס הוא פרי עבודתה של קבוצת מחקר בסכוליון שעוסקת בשינויי אקלים ובהשפעתם על פעילות פוליטית וחברתית ועל התמוטטות תרבותית והאם הם קיימים גם בימינו. בקבוצה חברים פרופ' אלנבלום, פרופ' שלח, ד"ר נילי ואזנה מהחוג להיסטוריה של עם ישראל ויהדות זמננו וד"ר שרון צוקרמן מהמכון לארכיאולוגיה, שגם ארגנו את הכנס.

תחת הכותרת "Analyzing collapse: Destruction, abandonment, memory" ישמעו המשתתפים במשך שבוע הרצאות מפי בכירי החוקרים בעולם במגוון רחב של תחומים, ובהם ארכאולוגיה, גאוגרפיה, קלימטולוגיה, אנתרופולוגיה והיסטוריה. נוסף על ההרצאות יתקיימו במהלך השבוע סיורים לאתרי חורבן מרכזיים בארץ, ביניהם ירושלים, חצור ובית שאן.

שיעורי האקדמיה פתוחים לקהל הרחב בלי תשלום. ההרצאות יתקיימו במכון ללימודים מתקדמים, בניין פלדמן, קמפוס אדמונד י' ספרא בגבעת רם. כל ההרצאות באנגלית. ההשתתפות בסיורים בתשלום ומותנית בהרשמה מראש.

תמונת כתבת חדשות
מה הקשר בין אקלים לקריסת תרבויות?